PROFESSIONAL HUMAN BEING (PhB) => Problem Solver, Arhitect de Poduri intre Suflete, Alchimist al Timpului Liber, Travel & Events Consultant & MindSmith Trainer
Google+LinkedInTwitterFacebook
Trebuie sa vezi... Despre Business... Travel... the Klever Way! Vacante de Vis... VIP - Voluntari pt Idei & Proiecte

27 septembrie – ZIUA MONDIALA A TURISMULUI

Astazi este ZIUA MONDIALA A TURISMULUI!


Ziua Mondiala a Turismului (ZMT) sau World Tourism Day (WTD) este o aniversare internationala oficiala organizata de WTO (World Tourism Organization – a nu se confunda cu World Trade Organization), in fiecare an, pe 27 septembrie.

OMT (Organizatia Mondiala a Turismului), denumita oficial UNWTO este agentia Natiunilor Unite care isi propune promovarea TURISMULUI responsabil, sustenabil si universal accesibil.

Principala Organizatie Internationala din domeniul Turismului, UNWTO (OMT) promoveaza TURISMUL ca un motor al cresterii economice dar si al dezvoltarii sustenabile!

Daca TEMA Zilei Mondiale a Turismului de anul trecut a fost “Turismul – liant între culturi” - Ziua Mondială a Turismului este dedicata, in 2012,  contributiei turismului la dezvoltarea durabila, prin utilizarea energiei regenerabile.

UNWTO incurajeaza implementarea CODULUI GLOBAL de ETICA in TURISM (GCET - Global Code of Ethics for Tourism) in vederea maximizarii contributiei si impactului socio-economic al TURISMULUI in atingerea Obiectivelor stabilite de Natiunile Unite in MDG - United Nations Millennium Development Goals (MDGs), Aceste obiective au ca scop principal reducerea saraciei in lume si promovarea DEZVOLTARII DURABILE.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, ma intreb, oare cati dintre noi cunoastem si, mai important, cati dintre jucatorii din Turism, respectam Principiile de Baza ale CGET?!

Pana la urma, acest COD DE ETICA IN TURISM nu este decat un cadru fundamental de referina pentru turismul responsabil si durabil.

Codul Global de Etică pentru Turism (GCET) este un set  de principii menite sa ghideze jucatorii din industria TURISMULUI, Adica pe noi!

Si aceste principii sunt adresate atat autoritatilor guvernamentale, cat si jucatorilor din industria turismului dar si TURISTILOR si Comunitatilor locale in care se face turism in aceasi masura!

Cele 10 principii ale GCET au fost adoptate in 1999 de adunarea generala a WTO si au fost sustinute de ONU de la inceputul mileniului.

Iata-le:

Articolul 1:  Contributia turismului la intelegerea si respectul reciproc intre popoare si  societati

Articolul 2:  Turismul ca un vehicul pentru implinirea individuala si colectiva

Articolul 3:  Turismul, un factor de dezvoltare durabila

Articolul 4:  Turismul, un utilizator al patrimoniului cultural al omenirii si un principal contributor la imbunatatirea acestuia

Articolul 5:  Turismul, o activitate benefica pentru tarile si comunitatile gazda

Articolul 6:  Obligațiile partilor interesate (stakeholders) in dezvoltarea turismului

Articolul 7: Dreptul la turism

Articolul 8: Libertatea de miscare in turism

Articolul 9: Drepturile lucratorilor si antreprenorilor din industria turismului

Articolul 10: Implementarea principiilor Codului Global de Etica pentru Turism

 

Pentru cei interesati, exista o versiune tradusa in LIMBA ROMANA a TEXTULUI COMPLET al CGET http://ethics.unwto.org/sites/all/files/docpdf/romania.pdf

Iar versiunea in limba engleza se poate gasi si in format de brosura de dimensiunile unui PASAPORT

Ei bine, daca azi, de ZIUA MONDIALA A TURISMULUI, de ZIUA NOASTRA, descoperiti pentru prima data aceste idei si va aruncati macar privirea peste acest Cod De Etica… as putea spune ca:

1. acest artiol si-a atins scopul
2. ZMT (WTD) a insemnat ceva si la nivel practic
3. Avem toate sansele sa devenim mai buni, daca suntem gata sa invatam si sa evoluam in fiecare zi

Si, in final, revenind la Tema Sarbarorii de astazi: dezvoltarea durabila, prin utilizarea energiei regenerabile, pot sa va spun ca festivitatile oficiale ale World Tourism Day 2012 vor fi gazduite de Spania, unul dintre liderii internationali atat in TURISM cat si in domeniul eficientei energetice.

Pagina Oficiala a WTD 2012 este: http://wtd.unwto.org/
Gasiti pe pagina mesajele domnului Ban Ki-moon, UN Secreatry-General si al domnului Taleb Rifai, UNWTO Secretary-General
Pentru LIVE STREAMING click aici.

Si totusi, mai mult decat o serie de  intalniri si discutii la nivel inalt intre reprezentanti ai guvernelor si ai jucatorilor din piata energiei si din industria turistica, 27 Septembrie ne ofera

- o ocazie de a readuce in discutie legatura dintre turism si ecologie,

- o ocazie de a realiza cat inseamna turismul in economia si societatea de astazi

- o ocazie sa ne FELICITAM si sa ne spunem unii altora LA MULTI ANI… de ZIUA NOASTRA! ;-)


update:

Dupa cum am aflat din articolul Andradei de pe TurismMarket.com: 27 septembrie – Ziua Mondiala a Turismului, pe 27 septembrie 1980 (la 10 ani de la adoptarea in 1970 a Statutului Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT)) s-a sarbatorit pentru prima data Ziua Mondiala a Turismului.

Asadar, pot spune ca si eu personal, si ZMT (WTD) am implinit in acest Septembrie 2012, 32 de ani! ;-)

Si dupa cum bine spunea Andrada, sa ne bucuram ca pentru noi “turismul inseamna mai mult decat o sursa de venit sau o destinatie de bifat. Inseamna o lume intreaga de posibilitati. De oameni si de locuri.”

Nimic nu te poate opri cand ti-ai descoperit o pasiune! 

Cu cat calatoresti mai mult, mai des, mai curajos si mai entuziast, cu atat vei invata sa te bucuri de fiecare experienta si vei descoperi ca viata este minunata si merita traita cu pasiune. Trebuie numai sa incerci si sa incepi

Calatoriile si TURISMUL in general sunt experiente de invatare si de formare a caracterului si personalitatii fiecaruia dintre noi.  Insa poate cea mai importanta calatorie din viata noastra, este nu una lunga, ci una aparent foarte scurta: cei cativa centimetri pe care ii avem de parcurs pentru a ajunge la… propria noastra inima!


update 2:

Astazi este si ANIVERSAREA GOOGLE! Google implineste azi 14 Ani si isi asteapta Buletinul/C.I.-ul! ;-)

GOOGLE a fost fondat pe 27 septembrie 1998, de catre Larry Page şi Serghey Brin, doctoranzi la Universitatea Stanford.

Nu mai e nevoie sa explic sau sugerez ce inseamna si CAT inseamna GOOGLE astazi!
Aproape sinonim cu verbul “a cauta pe internet (to google)” numele „GOOGLE” reprezinta un joc de cuvinte, pornind de la cuvântul „googol”, un neologism inventat in anul 1938, care reprezinta numarul 10 la puterea 100 (10 urmat de 100 de zerouri).

LA MULTI ANI, GOOGLE!

Puteti observa pe https://www.google.ro/ LOGOul Google in forma de TORT cu 14 lumanari!

INTERNETUL si TURISMUL sunt si vor ramane profund interconectate!
update 3: 

Dumitru Dorin Prunariu, primul roman care a zburat in spatiul cosmic, este nascut tot astazi, pe 27 septembrie!

La Multi Ani, domnule PRUNARIU!

De la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” au trecut 31 de ani! In 1mai 981 Dumitru Prunariu a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Un adevarat SEJUR! ;-)

Asteptam anii care vin, ofertele de TURISM in SPATIU!  ;-) Si poate nu numai pentru milionari!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook comments:

Leave a Reply