PROFESSIONAL HUMAN BEING (PhB) => Problem Solver, Arhitect de Poduri intre Suflete, Alchimist al Timpului Liber, Travel & Events Consultant & MindSmith Trainer
Google+LinkedInTwitterFacebook
Trebuie sa vezi... Despre Business... Travel... the Klever Way! Vacante de Vis... VIP - Voluntari pt Idei & Proiecte

Despre Calatorii si TELEPORTARE

despre viitor si calatorii

Suntem o specie migratoare!

Inca de la aparitia sa OMUL a CALATORIT!

Din nevoi de baza sau din placere, dintotdeauna, omul s-a deplasat dintr-un loc in altul!
Si nu ma refer la momentele cand alerga dupa prada sau fugea ca sa nu devina victima unui alt pradaor! Si nici nu vreau sa analizez cauzele sau motivele deplasarilor omului de-a lungul evolutiei sale!

Un lucru este insa sigur: inca din momentul in care a fost inventata sau descoperita ROATA – acum multe mii de ani in urma – omul a CALATORIT!

Si a cautat sa se deplaseze dintr-un loc in altul cat mai usor, mai rapid, mai eficient si mai direct!

Carul, bicicleta, masina, trenul, vaporul, avionul si/sau racheta – toate au fost construite pentru a ne putea deplasa mai rapid dintr-un punct in altul!

Toate sunt MIJLOACE DE TRANSPORT – si pe toate le avem la dispozitie si astazi, cand ne decidem sa CALATORIM!

Fiecare dintre aceste mijloace de transport au fost si raman speciale!

Cu totii preferam unul dintre ele!

Si, oricare ar fi preferintele noastre, cu totii avem de ales ce mijloc de transport vom folosi in calatoriile si vacantele noastre!
Iar alegerile noastre se fac cel mai adesea in functie de bugetul disponibil (deci de costurile calatoriei) si bineinteles ca in functie de distanta pe care o avem de parcurs!

Fie ca vorbim de tren, masina sau avion, toate aceste mijloace de transport  au evoluat enorm in ultimii zeci de ani!

Si, cu toate modernizarile de care au avut parte in ultimul secol, calatoria cu oricare dintre aceste mijloace de transport implica un efort din partea calatorului – si nu ma refer (doar) la cel financiar.
Calatoria cu orice mijlloc de transport necesita o durata de transport masurabila in minute, ore sau chiar zile, din punctul de pornire al calatoriei, pana la destinatia aleasa.

Cum ar fi insa sa poti ajunge la bunici, pe plaja, pe munte, la munca, pe o insula exotica sau, de ce nu, pe o alta planeta sau pe o statie spatiala, fara sa folosesti, masina, trenul, avionul sau vreo naveta?

NU, nu ma gandesc la puterea gandului!
NU voi scrie un articol despre IMAGINATIA care ne poate purta oriunde in lume si chiar in afara ei! ;-)

Si, NU, nu ma voi referi la calatoriile virtuale, la plimbarile online prin muzee sau prin diferite colturi ale lumii!
Nu ma refer la calaoriile fantastice pe care Google le ofera prin proiectul sau World Wonders Project! (despre care am mai scris aici)

Ma gandesc insa, cat de spectaculos ar fi sa putem calatori dintr-un punct in altul aproape instantaneu!?!?! 

Practic, desi nu folosim (inca) puterea gandului, exista astazi oameni de stiinta care se lupta sa transforme aceasta fantezie in realitate!

Si, desi nu ne referim la calatorii virtuale online, aceasta forma de deplasare in spatiu, desi reala si fizica, va avea multe in comun cu telecomunicatiile.

Da, ma refer la…

 

TELEPORTARE!

 

Cand ati citit TELEPORTARE, probabil ca v-ati si reamintit imaginile din StarTreck!
“Beam me up, Scotty” 

 

Poate imaginatia v-a purtat deja si mai departe – catre celebrele Porti Stelare din Stargate – porti stelare care foloseau gauri de vierme pentru a transporta oameni de pe o planeta pe alta.

StarGate

Insa sa nu divagam, sa nu trecem de la una la alta si sa nu evadam in lumea filmului!
Nu vreau sa exagerez cu “fantasticul” din genul  Stiintifico-Fantastic! ;-)
Si nu vreau sa cad nici in tentatia de a trece in FICTIUNE! (Caci SF inseamna in engleza Science FICTION)

 

Ramanem ancorati in realitate si calatorim in lumea care ne inconjuara!

Lume reala in care exista deja experimente reusite prin care cercetatorii au reusit sa teleporteze fotoni dintr-un loc in altul!!!

TELEPORTAREA implica la nivel practic dematerializarea unui obiect si materializarea sa intr-un anumit punct din spatiu!

Astfel SPATIUL si TIMPUL pot fi teoretic eliminate din CALATORIILE noastre!
Si sa ne intelegem – nu vorbim de fantezii SF, ci de o teorie posibila, ba chiar plauzibila intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat!

 

E vorba de FACTS si nu (doar) de Vise! Stiinta aplicata si nu (doar) fictiune:

>> Inca din urma cu 20 de ani, in 1993, Charles Bennett si o echipa IBM a demonstrat ca teleportarea cuantica este posibila – daca insa obiectul original teleportat este distrus si apoi reprodus in alta locatie!

>> In 1998, fizicieni de la California Institute of Technology (Caltech)  au dovedit in laborator ca un foton poate fi teleportat dintr-un punct in altul! A fost creata o replica a fotonului initial, la circa 1 metru – iar la final, fotonul initial nu a mai existat!

Teleportarea a fost mult timp vazuta ca imposibila stiintific datorita Heisenberg Uncertainty Principle – care sustine ca nu poti sti simultan locatia si viteza unei particule.

Si atunci cum de e posibila teleportarea?

Se foloseste un fenomen numit ”entanglement” – adica sunt necesari cel putin 3 fotoni pentru a reusi teleporarea unuia.

Pe scurt, cand un obiect sau… “cineva” va fi teleportat, o analiza exacta a structurii sale atomice va fi transmisa catre destinatia de teportare – unde va fi creata o copie exacta a acestuia, in vreme ce in locatia initiala originalul este distrus/dematerializat.

>> In 2002, cercetatori ai Australian National University au teleportat cu succes o raza laser.

>> Pe 04 octombrie 2006 la Institutul Niels Bohr din Copenhaga, Danemarca. Dr. Eugene Polzik si echipa sa au teleportat informatiile stocate intr-un fascicul laser intr-un nor de atomi.

Acesta este un pas inainte, deoarece pentru prima data implica teleportarea dintre lumina si materie, doua ”obiecte” diferite. Unul este purtator de informatii si celalalt este mediul de stocare.

Astfel se dezvolta conceptul de quantum computing

>> Conform unui studiu si a unui raport facut public in 2012,  in 2011.o echipa de cercetatori condusa de Anton Zelinger a reusit teleportarea de fotoni intre doua Insule Canare!

Deci, da, iata ca teleportarea ar putea sa ne duca in destinatii de vacanta celebre ;-)

 

Insa sa revenim la ceea ce ne intereseaza pe noi:

Teleportarea umana

Da, asa este:
suntem foarte departe de teleportarea unui obiect dintr-un loc in altul, si poate si mai departe de teleportarea unei fiinte.

Poate stiinta va dovedi ca este imposibil sa teleportezi instantaneu un om – mai ales fiindca teoretic teleportarea s-ar face la viteza luminii!

Pentru asta ar fi nevoie ca masinaria de teleportare sa analizeze exact si rapid cei aproximativ 10 la puterea 27 atomi din corpul uman. (adica 10 urmat de 27 de zerouri).

Masinaria va trebui apoi sa transmita aceasta informatie in locatia de destinatie, unde structura atomica exacta a calatorului sa fie copiata si reconstruita/rematerializata perfect.

Si iata ca ajungem la o dilema morala si de principiu – chiar daca eliminam barierele stiintifice.


TELEPORTAREA umana inseamna calatorie sau copiere/clonare?

Teoretic, in forma cunoscuta si apreciata ca teoretic si conceptual plauzibila azi, teleportarea s-ar produce asemenea transmiterii unui FAX! Textul se copieaza insa originalul nu calatoreste in spatiu si timp…

Intrebarea cheie, dincolo de necunoscutele stiintifice, este ce s-ar intampla cu originalul?

Teoretic corpul material al calatorului va fi distrus in locul de plecare pt a fi reconstruit cu exactitate in locul de destinatie.
Ce se intampla insa cu amintirile, principiile, gandurile, emotiile si identitatea calatorului?!

Acestea pot fi copiate sau poate transportate in procesul de teleportare!?!

Da, e momentul sa ne intrebam direct:
constiinta noastra poate fi oare transferata unui alt trup?

Si in cazul ipotetic in care raspunsul la aceasta prima intrebare este afirmativ, trebuie sa ne intrebam din nou: oare acel trup, va reprezenta o clona a noastra sau vom putea spune si percepe ca noi insne ne-am rematerializat in alt loc?!…

Ei bine, teoretic, pentru ca TELEPORTAREA sa devina o realitate si un mijloc de transport (folosind conceptul si modelul teoretic actual) constiinta si sinele ar trebui deci sa poata exista (si) separat de corpul material si sa poata fi transferata/transportata dintr-un corp fizic in altul!


Stiinta nu are raspunsuri astazi
. Insa este extrem de important sa ne punem INTREBARI!

Numai asa putem evolua! Si stiintific si spiritual!

Si numai spargand paradigmele transportului si stiintei putem transforma radical modul in care calatorim si putem evolua inimaginabil – atat ca si calatori cat si ca civilizatie!

Sa nu uitam ca acum cateva zeci sau sute de ani existau teorii care spuneau ca omul nu va putea zbura sau ca nu va putea calatori cu viteze mari!

Imaginati-va o discutie cu un om educat la nivelul evului mediu, in care incercati sa il convingeti pe acesta ca omul va putea zbura sau ca un om se va plimba pe Luna. Si imaginati-va reactia acestuia si modul in care va va percepe si privi.

Imaginati-va ca i-ati spune lui Cristofor Columb ca poate calatorii din Spania pana in America  in cateva ore si nu in cateva luni cum a reusit el!

Lumea a evoluat fantastic si stiinta a deschis perspective de neimaginat!
Omul a visat intotdeauna sa calatoreasca si sa ajunga mai sus… pana la stele! Si, rand pe rand, limitarile impuse de stiinta au fost doborate in timp! De ce sa nu consideram fireasca si asteptata o evolutie viitoare, chiar dincolo de imaginatia noastra limitata de cunostintele prezentului?

Calatoriile sunt astazi la indemana tuturor, iar mijloacele de transport moderne sunt fabuloase si apar de-a dreptul incredibile chiar pentru un locuitor al lumii civilizate din secolul 19!

Acum nu mai trebuie sa dovedim ca… e posibil!
Ci trebuie sa ne luptam cu limitele stiintei cunoscute astazi si cu… timpul!

Daca fanteziile calatoriei in timp raman intr-o lume de poveste, teleportarea a fost deja testata in laboratoare de cercetare. Iar revelatiile stiintifice ce pot urma unor experimente grandioase precum celebrul LHC au toate sansele sa modifice regulile jocului in viitor!

Teoretic, omul nu poate calatori cu o viteza mai mare decat cea a luminii! Pana la testarea sau aplicarea teoriilor fantastice ale gaurilor de vierme si/sau ale plierii spatiu timp, e important sa visam.

Sa ne punem intrebari si sa cautam raspunsuri!

Fara sa ne lasam imaginatia sa fie limitata de cunostiintele prezentului!

Caci pentru a transforma un Vis in Realitate… e nevoie in primul rand sa ai un vis! Sa visezi!

There is always a way!

Si nu, nu imi cereti sa fiu REZONABIL! ;-)

The reasonable man adapts himself to the world;
the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself.
Therefore all progress depends on the unreasonable man


Acest articol face parte dintr-o campanie a blogosferei romanesti de turism! (gasiti in Blogroll pe coloana din dreapta o serie de bloguri de turism pe care vi le recomand cu caldura si entuziasm)

Luna aceasta mai multi bloggeri de turism au scris articole cu scopul de a prezenta mijloacele de transport pe care le ai la dispozitie atunci cand calatoresti.

Un mare numar de bloguri de calatorii au publicat astazi articole pe aceasta tema si va recomand sa le cititi:

=> Cezar Dumitru, celebrul Imperator, a scris cateva Amintiri Feroviare si a facut pe .com, in limba engleza, o excelenta Pledoarie in favoarea TRENULUI.

=> Narcisa de la TrevelGirls a scris un Ghid de Buna Purtare in Avion

=> Gabi Solomon a scris pe Viajoa despre o Aventura pe doua roti in Amsterdam

=> Ioana Budeanu a facut o interesanta Istorie a Mijloacelor de Transport din Calatoriile sale…

=> Liliana Oprisan ne-a impartasit din Placerea de a calatorii cu (t)Renul (si veti afla cine e de fapt RENul ;-))

=> Anca Serban de la 1001 calatorii ne-a vorbit despre Planificarea Calatoriei cu Avionul

=> Ciprian Caraba ne explica de ce si cum Calatoria scuza mijloacele

=> Sorin Rusi ne explica Cum sa ne imbunatatim sansele de supravietuire in cazul unui accident cu avionul

=> Carmina Nitescu a scris pe Turism Market despre Ce fel de transport e recomandat turistilor

=> Tot Carmina ne intreaba pe  Travel with a Smile, Cu ce mergem in Vacanta?

=> Bia ne asigura pe Bialog ca Cea mai buna calatorie incepe cu o rasucire a cheii de contact

=> Ioana ne vorbeste Printre Randuri despre Samburele oricarei calatorii

=> Dorin Taranu ne povesteste Cum l-au fermecat trenurile

=> Dianora Ungureanu – Maier ne povesteste cateva Aventuri si Amintiri din Trenuri

=> Fetele de pe SLOW RIDE ne povestesc despre How Do I Bike

=> Alice ne povesteste despre 5 Orase indragite pentru Mijloacele de Transport specifice

=> Elena Ciric scrie pe blogul ParAvion despre mijlocul de transport preferat de ParAVION si ne intreaba despre Preferintele noastre

=> Elena a scris si pe blogul personal despre Calatorii si Mijloace de Transport

=> Iulian Sirbu - blogger-ul cu trenurile ;-) – ne-a facut pe Trans Ferro o Introducere in Trenologie

=> SkirtBike au povestit cateva Amintiri din Calatorie

=> Hai Hui Stangaci a scris despre alegerea mijloacelor de transport

si lista continua!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook comments:

12 Trackbacks

Leave a Reply