PROFESSIONAL HUMAN BEING (PhB) => Problem Solver, Arhitect de Poduri intre Suflete, Alchimist al Timpului Liber, Travel & Events Consultant & MindSmith Trainer
Google+LinkedInTwitterFacebook
Trebuie sa vezi... Despre Business... Travel... the Klever Way! Vacante de Vis... VIP - Voluntari pt Idei & Proiecte

LA MULTI ANI, MAJESTATE! Despre Istorie, Barbati de Stat, Democratie si Viitor!

Regele Mihai 1 al Romaniei & Seniorul Corneliu Coposu

Doua personalitati istorice cu care AM FOST CONTEMPORANI!

Si carora, ca popor, nu le-am acordat sustinerea pe care o meritau!

Astfel, as zice ca nu neaparat cei DOI MARI OAMENI politici si de stat si-au ratat sansa sa conduca Romania moderna, ci mai degraba NOI am ratat o astfel de sansa!
Pacat!

Si astazi, 25 octombrie 2012  2013, Majestatea Sa Regele Mihai implineste 91 92 de ani!

La Multi Ani, MAJESTATE!

 

Nascut pe 25 octombrie 1921, Regele Mihai a fost (din pacate) ultimul rege al Romaniei.

Print de Hohenzollern pana in data de 10 Mai 2011, stră-stră-nepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai I este una dintre ultimele figuri publice în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Omagiat pentru ca a scurtat al Doilea Razboi Mondial cu sase luni, Regele Mihai este un EROU inca in Viata! Si unul dintre prea putinele repere morale pe care le mai avem printre noi!

Actul de la 23 August 1944 se estimează a fi scurtat Al Doilea Război Mondial cu șase luni, salvând sute de mii de vieți omenești. Totodată, aceasta a oferit armatei române posibilitatea de a eliberanordul Transilvaniei de sub ocupația ungară.

Curajul Majestatii Sale din anul 1944, de a pune capat regimului maresalului Antonescu si de a intoarce armele, va ramane in istorie ca una dintre cele mai mari realizari ale vreunui monarh.

Majestate, pentru ceea ce ati indraznit si reusit in perioada de domnie – prea scurta din cauze si in imprejurari nefericite – multi oameni, din intreaga Europa, va datoreaza viata.

Coroana este o povara greu de purtat pentru orice om. Probabil putine coroane in istorie au fost atat de greu de purtat ca a dumneavoastra.

Intelegem ca ati fost nevoit sa va confruntati cu fascismul si apoi cu comunismul, cu violente de strada si cu politicieni fara principii.

Desi foarte tanar atunci, la anii in care tinerii de astazi studieaza pe bancile facultatilor, Majestate, ati gasit puterea  sa va ridicati deasupra tuturor acestora.

Sunteti un Reper Moral pentru noi, intr-o perioada in care ducem lipsa de Modele!

LA MULTI ANI, MAJESTATE!

Pe 8 noiembrie 2013, Regele Mihai isi va sarbatori la palatul Elisabeta cei 92 de ani pe care-i implineste azi. Intrarea este liberă, fără invitații.

Iata aici Programul Evenimentelor dedicate aniversarii de anul acesta.

Interesant si nimerit parca, tot astazi, de Ziua Majestatii sale, se sarbatoreste ZIUA ARMATEI ROMANE!

În fiecare an, pe 25 octombrie se sărbătorește Ziua Armatei Române, aniversându-se victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă (25 octombrie 1944).

Eliberare a Transilvaniei obtinuta datorita dciziei Regelui Mihai si actului de la 23 august 1944!

ZIUA ARMATEI se sarbatoreste prin arborarea Drapelului national la sediile institutiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime si fluviale si prin organizarea unor ceremonii militare si activitati comemorative in toate garnizoanele din tara precum si in teatrele de operatii.

Tot pe 25 octombrie au loc ceremonii de depunere a juramantului militar de catre elevii si studentii din institutiile militare de invatamant.

Retragerea cu torte se va desfasura AZI, JOI 25 octombrie 2012,  (despre Programul din 2013 nu stiu detalii) de la ora 18:15 astfel:

=> traseul I – Monumentul Infanteriei – Piata Victoriei – Piata Romana – Piata Universitatii – Palatul Cercului Militar National – Piata Eroilor – Universitatea Nationala de Aparare – Palatul Cotroceni – Regimentul 30 Garda;

=> traseul II – Monumentul Infanteriei – Piata Victoriei – Calea Victoriei – Palatul Cercului Militar National – Piata Eroilor – Universitatea Nationala de Aparare.

 

==

Iar pt cei mai tineri sau neinformati, cel din stanga Majestatii Sale este Corneliu Coposu!
Cel care alaturi de Ion Ratiu a infintat si condus OPOZITIA din ROMANIA posdecembrista!
Seniorul Coposu a primit Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de Republica Franceză cetățenilor străini.

Ma puteti contrazice insa cred ca am fi avut mai multe sanse – sau mai bine zis… O ALTA SANSA, cu COPOSU in fruntea tarii in anii aceia tulburi. Cand alaturi de Corneliu Coposu erau si Ratiu si ceilalti. Si cu ei la Putere, multe scenarii se deschideau.

Insa au trecu doua decenii de atuni… si avem multe de facut! Si de SCHIMBAT!

Nu am avut un Vaclav Havel dupa momentul 1989… insa am avut un Corneliu Coposu sau un Ion Ratiu.

Si il avem inca pe Majestatea Sa Regele Mihai!

 

 

==

Si pe final, va recomand sa Revedeti (sau sa descoperiti pt prima oara) cateva secvente din ultima dezbatere televizata inainte de algerile prezidentiale din Mai 1990.

Ion Ratiu (un om pe care nu l-am apreciat cum ar fi trebuit atunci) are o expresie memorabila:

Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine.

Exprima atat de practic si simplu elementul esential al democratiei! La minutul 03:48.

 

 

Daca am fi invatat si am fi inceput sa experimentam democratia asta atunci…acum eram departe!

Dar Niciodata Nu e Prea Tarziu!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook comments:

Leave a Reply