PROFESSIONAL HUMAN BEING (PhB) => Problem Solver, Arhitect de Poduri intre Suflete, Alchimist al Timpului Liber, Travel & Events Consultant & MindSmith Trainer
Google+LinkedInTwitterFacebook
Trebuie sa vezi... Despre Business... Travel... the Klever Way! Vacante de Vis... VIP - Voluntari pt Idei & Proiecte

Sa nu calcam in picioare darurile… portocalele au alt gust de Mos Nicolae!

portocale de sarbatori

Nu imi plac generalizarile!
Insa nu cred ca exagerez daca afirm ca, in felul nostru, intr-un fel sau altul, cu totii trecem printr-o perioada grea!
Criza, de care multi spun ca s-au saturat deja, isi manifesta efectele inevitabil! Si le simtim mai direct sau mai putin direct, tot mai aproape, tot mai deranjant si tot mai frustrant.

 

Copii sau nu, mai mult sau mai putin constient si ‘public asumat’, cu totii il asteptam in noaptea de 5 spre 6 decembrie pe mos Nicolae – pentru ca el nu vine doar cu dulciuri si cadouri, el vine cu speranta de mai bine, cu bucurie in suflet si cu dragoste fata de si impreuna cu cei dragi…

 

“Copiii cuminti primesc dulciuri si jucarii, iar cei rai, nuieluse”. Asa auzeam in copilarie de la parintii nostri si asa le spunem azi copiilor nostri. Iar daca nu avem inca copii, ne reamintim cu placere si nostalgie de acele seri minunate cind ne pregateam emotionati ghetutele si, cand, ca un facut, numai dupa ce adormeam, Mos Nicolae venea in fiecare an, aducand cu el aroma atat de speciala a portocalelor si bucuria cadourilor surpriza.

 

Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. Ne amintim si acum cum stateam cand eram copii in capul patului atenti sa auzim orice scartait de usa sau de geam, orice clinchet de sanie si orice semn care l-ar da de gol pe Mos…
Insa nu reuseam niciodata sa-l surprindem! Si nu ne chema niciodata pe genunchii lui, nu ne ruga sa ii spunem poezii sau sa ii scriem scrisori! Poate de aceea este si atat de misterios… De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.

Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul al treilea dupa Hristos in satul Patara. Zona era controlata de Greci pe vremea aceea desi astazi se afla pe coasta sudica a Turciei. Parintii sai s-au rugat mult pentru a-l avea si l-au crescut si educat crestineste, invatand-ul sa fie marinimos si darnic cu semenii sai aflati in nevoie. Din pacate, desi erau destul de instariti, parintii sai au murit intr-o epidemie cand acesta era un adolescent. Se spune ca Nicolae si-a folosit averea mostenita pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi si bolnavi. Si-a dedicat viata studiului si raspandirii cuvantului Domnului, a calatorit in Palestina si Egipt, a devenit preot si a fost ales Episcop de Myra. A devenit cunoscut datorita generozitatii sale, a grijii fata de marinari si navele lor si a dragostei sale enorme fata de copii.

Sfantul Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar. Asadar in Romania, de venirea lui Mos Nicolae ar trebui sa se bucure nu doar copii ci si nedreptatitii sistemului de justitie… si din pacate acestia nu sunt deloc putini…

Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea. In vremea aceea tatal trebuia sa ofere o zestre consistenta fetelor de maritat. Cu cat zestrea era mai consistenta cu atat sansa de a gasi un sot bun era mai mare, iar fetele fara zestre urmau a ramane fete batrane. Se spune ca tatal avea de gand sa isi vanda ficele insa, in mod misterios, cand acestea aveau un petitor si aveau mare nevoie de zestre, cate un sac cu aur aparu in casa lor, in trei momente diferite. Sacul fusese aruncat pe un geam deschis si cazuse in incaltarile lasate sa se usuce langa foc. Sfantul Nicolae le aruncase pe geam cei trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre si de aici a aparut traditia atat de iubita de copii de a lasa incaltarile la vedere in asteptarea misterioaselor daruri de la Mosul Nicolae.

Tatal fetelor l-a surprins pe Nicolae daruindu-le sacii cu aur si desi acesta l-a rugat sa pastreze secretul, impresionat, tatal a povestit mai departe. De aceea, orcine primea un cadou neasteptat si misterios, ii multumea lui Nicolae pentru acesta. Portocalele ce se daruiesc in aceasta zi amintesc cumva de sacii cu aur de atunci.

Si poate si de aceea, din 6 decembrie si pana dupa Craciun, portocalele au un gust atat de special…

Pana la urma, ceea ce ramane important in aceasta zi speciala este spiritul compasiunii si al daruirii. Fara haine rosii si o fara o imagine clara, fara sa fie un brand vizual, Mos Nicolae, mai misterios decat Mos Craciun, deschide sezonul sarbatorilor.

Si poate stilul sau de a darui fara a fi vazut este o pilda pentru noi toti.

MOS NICOLAE suntem cu totii!

Chiar daca… nu in BULETIN ca domnul de  mai jos:

Dovada ca MOS NICOLAE exista si ca tatal sau e… MOS CRACIUN:

MOS Nicolae fiul lui MOS Craciun

 

Sa daruim si sa ‘ne daruim’!

 

Dincolo de probleme, deadline-uri, taskuri, to do-uri… sa lasam emotiile si bucuria de a trai si a iubi sa ne ghideze si sa ne devina prioritati atunci cand e nevoie! Si sa ne bucuram de viata si de sarbatori… ca niste copii!

 

Cat de bine spunea Antoine de Saint Exupery in genialul sau Micul Print: ‘Oamenii mari nu pricep singuri nimic, niciodata, si e obositor pentru copii sa le tot dea intruna lamuriri…’

 

Asadar… aveti din nou mare grija cu ce va incaltati maine, nu cred ca va doriti sa va calcati darurile in picioare… ;-)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook comments:

Leave a Reply